Χρονολόγιο

1896 Γεννιέται στην Αθήνα με το όνομα Ελένη Νεγρεπόντη. (Μετά τον γάμο της με τον Κώστα Ουράνη και την ενασχόλησή της με την κριτική και τη συγγραφή, υιοθέτησε το φιλολογικό ψευδώνυμο «Αλκης Θρύλος»).

1915 Δημοσιεύει τα πρώτα της γραπτά στα περιοδικά «Νουμάς», «Βωμός» και Πυρσός» και στην εφημερίδα «Ακρόπολις», δείχνοντας άμεσα τις κατοπινές τάσεις της στην κριτική, την ποίηση, τον θεατρικό λόγο. Παράλληλα δημοσιεύει δύο μονόπρακτα («Ο χορός του βοριά» και «Η ομορφιά που σκοτώνει»)

1920 Γίνεται μέλος του Συνδέσμου Ελληνίδων υπέρ των Δικαιωμάτων της Γυναικός, ενώ παράλληλα επιδίδεται στην αρθρογραφία με θέμα τον φεμινισμό.

1924 Δημοσιεύει δύο κριτικές προσεγγίσεις για τον Διονύσιο Σολωμό και τον Κωστή Παλαμά.

1927 Αρχίζει η συνεργασία της με τη «Νέα Εστία». Αναλαμβάνει την κριτική θεάτρου σε στήλη που διήρκεσε έως το 1971.

1950 Συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας των Δώδεκα» (1950-1967), η οποία αποσκοπούσε στη θέσπιση έγκριτων λογοτεχνικών βραβείων κατ’ αρχάς για την πεζογραφία κι ακολούθως για άλλα λογοτεχνικά είδη.

1963 Θεσμοθετεί, στο πλαίσιο της «Ομάδας των Δώδεκα», το Βραβείο «Μαρία Νεγρεπόντη» εις μνήμην της μητέρας της.

1969 Αναγορεύεται σε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Κληροδοτεί την περιουσία της στο ίδρυμα με στόχο την ευρύτερη καλλιέργεια της πνευματικής ζωής του Ελληνισμού.

1971 Πεθαίνει στην Αθήνα. Το Ιδρυμα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών αναλαμβάνει στο εξής χορηγίες στον χώρο του πολιτισμού, βραβεύσεις συγγραφέων, υποτροφίες σπουδαστών.  

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ