Χρονολόγιο

1894 Γεννιέται στον Πύργο (Μπουργκάς) της Βουλγαρίας αλλά ζει με την οικογένειά του στη Βάρνα.

1906-1922 Εγκαθίσταται στην Αθήνα μόνιμα, με διάλειμμα τη μικρή παραμονή του στην Ελβετία, όπου πήγε για σπουδές. Σπουδάζει στη Νομική Σχολή Αθηνών. Δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του αφοσιώνοντας τον χρόνο του στη διδασκαλία της γαλλικής γλώσσας και της αρθρογραφίας σε διάφορες εφημερίδες (Ακρόπολις, Καθημερινή κ.ά.) Αρχίζει τακτικές συνεργασίες με λογοτεχνικά περιοδικά (Ελληνικά Γράμματα, Νέα Εστία κ.ά.). Η πρώτη του δημοσίευση ως λογοτέχνης έγινε το 1913 στο περιοδικό Ποιητική Εκδοση, το οποίο εξέδιδε ο ίδιος. Επτά χρόνια αργότερα κυκλοφορεί η πρώτη ποιητική συλλογή του «Εικοσιοχτώ ποιήματα Κλέωνος Παράσχου. Και είκοσι δύο του Μπωντλαίρ».

1940 Κυκλοφορεί η δεύτερη ποιητική συλλογή του, «Μακρινή μουσική», με την οποία εμπεδώνεται ο προσανατολισμός του, τόσο ως ποιητής όσο και ως κριτικός, προς τον συμβολισμό και την «καθαρή» ποίηση. Τα νεορομαντικά στοιχεία, η μελαγχολική διάθεση, ο γαλλικός αισθητισμός είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της γραφής του. Την ίδια χρονιά κυκλοφορεί η μελέτη του «Εισαγωγή στη σύγχρονη ελληνική ποίηση».

1956 Τιμάται με το Α’ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου.

1964 Πεθαίνει στην Αθήνα. Στην παραδομένη εργογραφία του περιλαμβάνονται δημοσιεύσεις τόσο με το πραγματικό του όνομα όσο και με τα ψευδώνυμα Λεύκος Ιτιώτης και Μαρσύας.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ