Χρονολόγιο

1910 Γεννιέται στην Άνδρο. Παραμένει στο νησί έως την ηλικία των 13 χρόνων, οπότε και η οικογένειά του μετακομίζει στην Αθήνα.

1923-1926 Ολοκληρώνει το Γυμνάσιο και εγγράφεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δεν ολοκληρώνει τις σπουδές του αποφασίζοντας ν’ ασχοληθεί εμβριθέστερα με τα λογοτεχνικά του ενδιαφέροντα.

1927-1930 Εργάζεται ως υπάλληλος όταν δημοσιεύει το πρώτο του ποίημα με τίτλο «Στην Πυθάρα» (5/1927) στο λογοτεχνικό παράρτημα του «Πυρσού - Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας». Έναν χρόνο αργότερα δημοσιεύει στο ίδιο έντυπο το άρθρο «Ειλικρίνεια και Παλαμάς» (4/1928) καθώς και τις πρώτες μεταφραστικές του δοκιμές, Βιργιλίου: Τ’ όνειρο του Αινεία (5/1928). Ως κριτικός, ωστόσο, καθιερώθηκε χάρη στο έργο του Εισαγωγή στο παλαμικό έργο (Τυπογραφείο «Εστία», 1929).

1931 Εκδίδεται ο τόμος Ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης με τέσσερα μελετήματά του γύρω από τη σεφερική ποίηση όπου, καθώς σημειώνει σε κατοπινή επανέκδοση (1957), «…αναλύονται και σχολιάζονται σταθμοί και πλευρές ενός έργου που βαραίνει τόσο πολύ στη νεώτερη ποίησή μας και στα γράμματά μας, γενικώτερα». Θεωρήθηκε εμβληματική εργασία για τη συνέχεια, σ’ ό,τι αφορά τη λεγόμενη «γενιά του 1930» στην ποίηση και την πεζογραφία (όρος καθιερωμένος από τον ίδιο τον Καραντώνη).

1932 Καθοριστική στην εξέλιξή του ως δημιουργού αλλά και ως κριτικού αποτέλεσε η ποιητική του Κωστή Παλαμά. Με τη μελέτη Γύρω στον Παλαμά έδωσε το στίγμα του για τη συνέχεια, επηρεάζοντας τη συνολική, κατοπινή θεώρησή του για τις πτυχές της νεωτερικής ποίησης.

1935 Ξεκινάει η κυκλοφορία του περιοδικού «Τα Νέα Γράμματα» με διευθυντή τον Ανδρέα Καραντώνη και με ένθερμο υποστηρικτή-χρηματοδότη τον Γιώργο Κατσίμπαλη (Α’ περίοδος: 1935-1940, Β’ περίοδος: 1944-1945). Το περιοδικό στέγασε στη συνέχεια μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές «φωνές» των εκπροσώπων της «γενιάς του 1930» αλλά και συνέτεινε στη διαμόρφωση του λογοτεχνικού και φιλολογικού περιβάλλοντος για την υποδοχή του μοντερνισμού στην Ελλάδα.

1938 Μεταφράζει και εκδίδει ποιήματα του Jules Supervielle, πρώτη από μια σειρά μεταφράσεών του (ακολούθησαν André Gide, Henry Miller, Paul Valéry, Ευγένιο Γεφτουσένκο κ.ά.)

1942 Προσλαμβάνεται στους Ελληνικούς Σιδηροδρόμους ως εργαζόμενος μέχρι το 1945.

1945 Συνεργάζεται ως αρθρογράφος και κριτικός με την «Αγγλοελληνική Επιθεώρηση» (1945-1955), της οποίας διευθυντής είναι ο Γιώργος Κατσίμπαλης, υποστηρίζοντας τον συμφιλιωτικό χαρακτήρα μεταξύ των διανοουμένων κατά τη διάρκεια της εμφυλιακής και της μετεμφυλιακής περιόδου.

1949 Αναλαμβάνει τη θέση του λογοτεχνικού συνεργάτη της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (τότε: ΕΙΡ). Στη συνέχεια συνεργάζεται ως εβδομαδιαίος ραδιοφωνικός κριτικός μέχρι το 1974, με περισσότερες από 1.500 εκπομπές στο ενεργητικό του. Στη δεδομένη προσφορά του στην ιστορία του ραδιοφώνου συγκαταλέγεται το χαιρετιστήριο κείμενό του (18/9/1954) για την έναρξη του Τρίτου Προγράμματος: «…δεν είναι από τα όνειρα εκείνα που σαν από θαύμα, γίνονται μονομιάς εκατό τοις εκατό πραγματικότητες. Τέτοιες δυνατότητες δυστυχώς δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα. Εδώ η μετατροπή των ονείρων σε έργα χρειάζεται μακριά προετοιμασία, επίπονες προσπάθειες, σκληρό φανατισμό, ακαμψία θελήσεως και μια βαθύτατη ρεαλιστική αντίληψη των πραγμάτων...».

1958 Εκδίδει τον τόμο Εισαγωγή στη νεώτερη ποίηση μέσω της οποίας στοιχειοθετεί και συνοψίζει τον ελληνικό μοντερνισμό όπως αυτός εκφράστηκε με τους ποιητές που συνέδραμαν στο corpus του περιοδικού Τα Νέα Γράμματα.

1959 Γίνεται μέλος της λογοτεχνικής παρέας «Ομάδα των Δώδεκα», που απένειμε σε καθεριωμένους συγγραφείς ετήσιο βραβείο, αντικαθιστώντας (μαζί με τον Κ.Θ. Δημαρά) τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Αγγελου Τερζάκη.

1960 Τιμάται με το έπαθλο Πουρφίνα της «Ομάδας των Δώδεκα»

1962 Εκδίδεται ο τόμος Γύρω στη σύγχρονη ελληνική ποίηση με τον οποίο επεκτείνει τον κατάλογο των μοντέρνων ποιητών, κατά την κρίση του, που παρουσίασε στην Εισαγωγή στη νεώτερη ποίηση του 1958.

1970-1972 Λαμβάνει το Α’ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το Μέγα Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας

1980 Για το αφηγηματικό έργο του, συνυφασμένο με τους τόπους που επισκεπτόταν κι εμπνεόταν, λαμβάνει το Κρατικό Βραβείο Ταξιδιωτικών Εντυπώσεων. Ένα από τα τελευταία βιβλία του είναι η συγκέντρωση των κριτικών κειμένων του για την παλαμική ποίηση, Κωστής Παλαμάς, Από τη ζωή και το έργο του.

1982 Πεθαίνει στην Αθήνα

1988 Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Επικαιρότητα» ο τόμος Βιβλιογραφικά Αντρέα Καραντώνη 1 περιλαμβάνοντας το σύνολο της βιβλιογραφίας του: Α’ Βιβλιογραφία Α. Καραντώνη (1927-1953), Β’ Εργογραφία Α. Καραντώνη (1929-1987), Γ’ Αναλυτική Βιβλιογραφία Α. Καραντώνη από τη Νέα Εστία (1929-1983) – Γενική εποπτεία: Φώτης Δημητρακόπουλος, Πρόλογος: Δημήτρης Δασκαλόπουλος

ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ | ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ